Mutlu Marin, denizcilikte dümen simitleri, çıpa ve baş makaraları gibi 40'a yakın ürün üretiyor. Firma Dubai'de inşa edilen bir yat limanına da paslanmaz çelik parçalar üretecek.

Paslanmaz mutfak malzemeleri için kulp üreten Çimen Atalay'ın deniz tutkusu yatırıma dönüştü. Metal sektöründe 30 yıllık deneyimi olan Mutlu Metal'in Genel Müdürü Çimen Atalay, kendi yelkenlisi için özel olarak ürettiği paslanmaz aksamlar beğenilince Mutlu Marin şirketini kurarak yatlar ve marinalar için paslanmaz çelik parçalar imal etmeye başladı. Ürünlerini ilk olarak İstanbul Boat Show'da sergileyen Mutlu Marin, Dubai Fuarı'ndan ise inemli bir iş teklifiyle döndü. Dubai'de inşaatı devam eden bir yat limanında kullanılacak paslanmaz çelik parçaların üretimini Mutlu Marin yapacak.

Aile şirketi olan Mutlu Metal Ticaret AŞ'nin iki gerç yöneticisi ihracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gülesin Atalay ile Müşteri İlişkileri Sorumlusu Gülçin Atalay, metal sektöründe 30 yıllık bir deneyimle paslanmaz mutfak malzemeleri için kulp üretirken birden nasıl yatlar için paslanmaz çelikten çeşitli aksanlar üretmeye başladıklarını aktardılar. Denizcilik sektörüne geçişlerinin tamamen tesadüfler sonucunda geliştiğini belirten Müşteri İlişkileri Sorumlusu Gülçin Atalay, "Babam Çimen Atalay, yelkenli teknesinin bazı paslanmaz ççelik aksamlarını Mutlu Metal tesislerinde üretti. Teknenin gittiği yat limanlarındaki yat meraklıları ve yat sahibi olan tanıdıklarımız tekne üzerinde gördükleri bu parçaları çok beğendiler. Bunlardan bazıları kendi tekneleri için de üretim yapmamızı istediler. Bu tür talepler artınca 2006 yılında Mutlu Marin ticari unvanıyla yeni bir şerket kurarak denizcilik ve yat aksesuarları üretmeye başladık" şeklinde bilgi verdi.

Tüm ürünleri paslanmaz çelikte en yüksek standart olan 316 kalitede ürettiklerini söyleyen Atalay, ürünlerinde uyguladıkları özel proseslerle denizde dahi paslanma riskini sıfıra indirdiklerini kaydetti. Standart ürünlerin yanı sıra özel siparişler de aldıklarını, yatın özelliğine göre kendilerinin tasarladığı parçaların üretinini yaptıklarını söyleyen Atalay, şöyle konuştu: "Babalar, kurtağızları, pasarelle, dümen simitleri, katlanabilir merdivenler, çıpa ve çıpa fırdöndüsü ve baş makaralar gibi 40'a yakın ürün üretiyoruz. Pasarella ve dümen en iddialı olduğumuz ürünler. Dümen simitlerini istenirse üzeri deri kaplanmış şekilde de üretebiliyoruz. Çapı 60 santimetre ile  120 santimentre arası ebatlarda dümen üretebiliyoruz. Pasarellalar tuzlu sudan etkilenmeyen tik ağacı ve paslanmaz çelikten olabiliyor. En önemlisi hidrolik pasarella üretiyoruz. Ürünlerimizde uyguladığımız özel proseslerle deniz suyunda bile paslanma riskini tamamen ortadan kaldırıyoruz. Yatların yanı sıra marinalar ve havuz kenarlarına uygun maliyetlerle şık ahşap ve paslanmaz çelik uygulamalar da yapıyoruz."

Şirketin İhracat Sorumlusu Gülesin Atalay da Aralık 2008'de gerçekleşen İstanbul Boat Show'a ellerinde bir iki ürün varken başvurduklarını, fuar açıldığında stantlarında 40'a yakın ürün sergilediklerini, kısa sürede ürün gamını genişlettiklerini aktardı. Atalay, katıldıkları ikinci önemli organizasyonun ise Dubai'de olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "3-7 Mart 2009 tarihinde düzenlenen Dubai International Boatshow'da ürünlerimizi gören ok sayıda yabancı firma bizden bayilik almak istedi. Özel tekneleri için bizden özel üretim yapmamızı isteyenler de çok oldu. Özellikle Körfez ülkelerinden çok sayıda iş teklifi aldık. Aldığımız en önemli iş ise Dubai'de kurulacak bir yat limanı için özel paslanmaz çelik parçaların üretimi oldu. Yat limanının 15 kilometre uzunluğunda paslanmaz çelik korkuluğunu, yürüme yollarının paslanmaz çelik ve ahşap bölümlerinin tasarım üretim ve montajını biz yapıyoruz. Ayrıca Almanya'dan da bir firmaya ihracat yapmak üzereyiz.

Diğer firmalar için de üretim

Üretimlerinin yüzde 85'ini ihraç ettiklerinin altını çizen Atalay, "Direkt ihracatın yanı sıra Türkiye'de ihracata çalışan firmalarla da iş yapıyoruz. Bir amacımız da uluslararası yat üretiminde gücü her geçen gün artan Türk yat üreticilerine kalite parçalar üreterek onlara rekabet üstünlüğü sağlamak" diye konuştu.

Atalay geçtiğimiz yıl yaptıkları ciroyu, bu yıl yüzde 50 arttırmak istediklerinin bilgisini vererek, kısa vadede 800 bin TL'lik bir yatırım yapacaklarını söyledi. 85 kişiyi istihdam ettiklerini de söyleyen Atalay, bu rakamı 2009'da 93'e çıkarmak istediklerini vurguladı.